Artan yatýrým ihtiyacýnýn sadece kamu kaynaklarýyla finansmanýnýn imkansýz olmasý, yeni finansman yöntemlerinin geliþmesine neden olmuþtur. Yap-Ýþlet-Devret Modeli bu yöntemlerin baþýnda gelmektedir.
Yap-Ýþlet-Devret Modeli, kamu hizmetlerinin kurulmasý ve iþletilmesi yönünde yapýlmýþ projelerin hayata geçirilmesinde, devletin iç finansman kaynaklarýnýn yetersiz ve kredi limitlerinin sýnýrlý kalmasý sonucu ortaya çýkmýþtýr.
Yap-Ýþlet-Devret Modeli, bir alt yapý ya da bayýndýrlýk iþinin özel sektör tarafýndan masraflarý karþýlanmak suretiyle kurulmasý ya da kurulu bir hizmetin belli bir süre iþletilmesi için yatýrýlmýþ sermayenin amortismaný ve belli orandaki karý gerçekleþtirildikten sonra, tesisin bedelsiz olarak ilk sahibi kamu idaresi ya da kurumuna devir ve teslimi prosedürünü içermektedir.
Model ile ilgili yasal düzenlemelerin kaynaðý Anayasadýr. Anayasanýn 155. maddesinde, kamu imtiyazlarý ile ilgili idari sözleþmelerin yapýlmasýndaki sözleþme metinlerinin önce Danýþtay’ýn ön incelemesine tabi olduðu hüküm altýna alýnmýþtýr.
|