Artan yatırım ihtiyacının sadece kamu kaynaklarıyla finansmanının imkansız olması, yeni finansman yöntemlerinin gelişmesine neden olmuştur. Yap-İşlet-Devret Modeli bu yöntemlerin başında gelmektedir.
Yap-İşlet-Devret Modeli, kamu hizmetlerinin kurulması ve işletilmesi yönünde yapılmış projelerin hayata geçirilmesinde, devletin iç finansman kaynaklarının yetersiz ve kredi limitlerinin sınırlı kalması sonucu ortaya çıkmıştır.
Yap-İşlet-Devret Modeli, bir alt yapı ya da bayındırlık işinin özel sektör tarafından masrafları karşılanmak suretiyle kurulması ya da kurulu bir hizmetin belli bir süre işletilmesi için yatırılmış sermayenin amortismanı ve belli orandaki karı gerçekleştirildikten sonra, tesisin bedelsiz olarak ilk sahibi kamu idaresi ya da kurumuna devir ve teslimi prosedürünü içermektedir.
Model ile ilgili yasal düzenlemelerin kaynağı Anayasadır. Anayasanın 155. maddesinde, kamu imtiyazları ile ilgili idari sözleşmelerin yapılmasındaki sözleşme metinlerinin önce Danıştay’ın ön incelemesine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
|